Milyen konyhakést érdemes venni?

2016.09.25


A kés volt az első eszköze az ősembernek, és ma használt késeknek már több ezer éve kialakult a formájuk, egyedül az anyagok változnak egy kicsit...

A kés volt az első eszköze az ősembernek, és ma használt késeknek már több ezer éve kialakult a formájuk, egyedül az anyagok változnak egy kicsit, bár több száz évvel ezelőtt is készítettek a mai átlagos kést simán kenterbe verő acélból késeket. Mára a genetikánkba ivódott a kés használata és szeretete.

Annyi értelmetlen dologra el lehet verni a pénzt, ne sajnáljuk hát egy jobb minőségű, egy életre kiszolgáló késtől. Ha megnézünk egy szaküzletet, vagy katalógust ijesztő a különböző formájú, anyagú, méretű kések mennyisége. Segítek, hogy ne ugorjon bele egy rossz választásba és ne bánja meg később, hanem megelégedéssel és mindig örömmel nyúljon konyha ékéhez.

A gyakorlatban egy konyhai alap felszerelésbe négy kés bőven elég, de előbb nézzük meg mi határoz meg egy jó kést. Ezek a következők:

  1. anyag
  2. markolat
  3. forma - méret

Anyag

A kés anyaga döntően befolyásolja minőségét, tartósságát és az árát is. Nem könnyű a korróziónak ellenálló kemény éltartó acélt készíteni. Két nagy csoport van, a kovácsolt és a hengerelt lemez kések. A kovácsolt kés egy nagyobb darab felhevített acélból kovácsolással (kalapálás, ezt általában gép végzi) készül. A lemez kést egy néhány milliméter vastag lemezből vágják ki. A kovácsolt kés mindig jobb minőségű, mint a lemezből készített. Arról ismered meg kovácsolt kést, hogy markolatnál az anyaga kiszélesedik.

Markolat

Kényelem szempontjából a markolat kialakítása döntő jelentőségű. A klasszikus kések szegecselt markolattal készülnek (néhány fém pont látszik a markolaton) a modernebb kések markolata valamilyen öntött műanyagból van. Ezek puhábbak és kényelmesebbek is. Én sokáig ragaszkodtam a klasszikus markolathoz, de amióta használok modern markolatú kést rájöttem menyivel kényelmesebb. Van még teljesen fémből készült markolat is, de ezeket nem ajánlom, mert szépek ugyan, de munka közben nagyon csúszóssá válhatnak.

Forma - méret

A konyhakések hihetetlen mennyiségű méretben és formában készülnek. Ha kiválasztottuk az anyagot és a markolat formáját, ez fogja konkrétan eldönteni milyen késeket vásároljunk meg.

Általános szakácskés(1 -es kép)

Ezt a kést fogja legtöbbet használni, szinte mindenre jó, ez legyen a legjobb minőségű, ezzel kezje a beruházást. Széles, hegyes, ívelt penge, éle többnyire egyenes élszalagú, 18-32 cm között szinte minden méretben kapható. Akkor jár a legjobban, ha a penge pont akkora mint a kinyújtott tenyér hossza. Ez általában 18 -20 cm-es kést jelent. Ha már rutinos lesz, jöhetnek a nagyobbak is, de addig semmiképp se, mert szenvedni fog velük.

Zöldség kés(2 -es kép)

Ez az általános szakácskés kistestvére. Ugyan úgy néz ki csak kisebb 8 -10 cm a pengehossza. Ezt hámozásra, zöldségek pucolására lehet használni. Fontos hogy hegyes legyen és tudon szúrni vele, ne tévessze össze a tompa hegyű hámozókéssel.

Kenyérvágó kés(3 -as kép)

20-25 cm hossz, recés, fogazott pengével. Ez a kés kifejezetten kenyérvágásra készül. Itt valóban előnyös a fogazott penge, amire máshol nincs igazán szükség. Kenyérvágáson kívül másra nem fogja használni.

Csontozókés(4 -es kép)

Ezt mint a neve is adja a hús csontról való lefejtésére lehet használni. Egyenes élszalagú. Kb. 15 cm hosszú vékony pengéje van. A vékony penge miatt könnyen lehet vele fordulni a vágás közben a csontokat követve. Egy ilyen késsel egy csirkét pillanatok alatt szét lehet bontani.

Hámozókés(5-ös kép)

Rövid tompa végű kés kifejezetten hámozásra készül. Mivel a zöldségező késsel is lehet hámozni, viszont az a hegye miatt jobban használható, például egy paprika csumázására.

Filézőkés(6 -os kép)

Nagyon hosszú és nagyon vékony pengéjű kés, főleg halak és húsok filézésre. Kényelmes és hasznos tud lenni, ha vékonyra kell szeletelni a húst.

Santoku(7 -es kép)

Japán késfajta. Az általános szakácskés japán megfelelője, szélesebb a pengéje és nincs hegye. Sokan szeretik, de a hegy nagyon sok helyzetben hiányozni fog, ezért ez első körben nem ajánlom.

Vékony szeletelőkés(8 -as kép)

20-30 cm hosszú vékony pengéjű kés mindenfélét szeletelni. A szakácskésnél kényelmesebb vele szeletelni, mert arra a széles penge miatt ragadhatnak a dolgok, például a sajt. Hasznos kés, érdemes beszerezni egyet.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el