Milyen a jó konyhakés?

2016.09.25


Fontos, hogy a penge és a nyél közötti átmenet sima kialakítású, és a nyél a penge méretéhez illő hosszúságú, jó fogású legyen...

Természetesen borotvaéles, és e mellett még jól kiegyensúlyozott is. Ezen túlmenően a végezendő funkcióhoz legjobban megfelelő pengehosszúságú és alakú legyen. Fontos, hogy a penge és a nyél közötti átmenet sima kialakítású, és a nyél a penge méretéhez illő hosszúságú, jó fogású legyen. A nyél alakja ugyanis nagyon fontos, mert ez jelentősen befolyásolja a kés irányítását, az ehhez szükséges szorítóerőt. A nyélnek kell megakadályozni még az ujjak pengére csúszását is, és e tulajdonságok összességükben jelentősen meghatározzák a késsel végzett munka könnyűségét.
Fontos a nyél anyaga, annak tapadása és kellemes tapintása is. A lágy gumibevonatú, illetve fa, sarkoktól mentes nyelű kések ideálisabbak a szögletes nyél keresztmetszetűeknél, mert jól kézbe simulnak, szorításukhoz pedig kevesebb erő szükséges. E mellett jobban is irányíthatók a munkák során. A penge anyaga és az élezése is meghatározó szempont, természetesen mindig a feladathoz leginkább megfelelő pengenagyságú, alakú és élkialakítású késsekkel lehet élvezetesen dolgozni. 

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el