Kés a konyhában

Még egy szerény adottságú konyhában is többféle kést használnak a háziasszonyok, aki pedig szakszerűbben szeretné gyakorolni az ételek készítéséhez szükséges sokrétű munkát, az nem feltétlenül...
Manapság, amikor egyre nagyobb szerepet kap az otthoni konyhaművészet, az ehhez használt eszközökre is érdemes nagyobb figyelmet fordítani. A jó ételekhez mindig gondos előkészítő munka szükséges, ami viszont jó és megfelelő kések nélkül szinte elképzelhetetlen.
A konyhában használatos késeket természetesen a funkciójukhoz igazodóan alakították ki, megkönnyítve ezzel a szokványos vágási, szelési feladatok elvégzését. Más kés ideális a hámozáshoz és más vágóeszközt szokás használni pl. az alapanyagok aprításához, vagy a szeleteléshez.
Még egy szerény adottságú konyhában is többféle kést használnak a háziasszonyok, aki pedig szakszerűbben szeretné gyakorolni az ételek készítéséhez szükséges sokrétű munkát, az nem feltétlenül csak méret szerint, hanem funkcióhoz igazodva választja ki konyhai vágóeszközeit. A hámozáshoz pl. spéci kis kés kell, az aprításhoz hatékonyabb a nagyobb, szélesebb pengéjű konyhakés, míg a szeleteléshez karcsú és hosszú penge a megfelelő. Ezen kívül azonban még számos célfunkcióra készült kés könnyítheti meg a főzési előkészítő munkákat.
Nem mindegy az sem, hogy a kések pengéi milyen anyagból készülnek. Gyártanak szénacélból készült késeket, ám ezek rozsdásodásra hajlamosak, és ezért fokozott tisztítás igényelnek. Előnyük, hogy éltartásuk jobb a rozsdamenetes acélból készülteknél. Hátrányuk, hogy rendszeres ápolást igényelnek. Használat után lehetőség szerint a legrövidebb időn belül el kell mosni a kést. Erre langyos vagy hideg mosogatószeres víz tökéletesen megfelelő, de célszerű rögtön a tisztítás után szárazra is törölni. Ha a kés mindennapos, rendszeres használatban van, valószínűleg ennyi már elegendő lesz. Ritkább használat esetén egy vékony olajréteg plusz védelmet adhat. Mivel a kés elsősorban élelmiszerekkel fog érintkezni, így erre a célra érdemes tiszta étolajokat használni. A használt étolaj az esetleges sótartalma miatt nem ajánlott (korróziókeltő anyag). A pengéken megjelenő szürkés elszíneződés némileg javítja a penge felületi védettségét. Ez a védő oxidréteg szándékosan is erősíthető. Hagyományos megoldás erre a célra a tiszta, zsírtalanított penge citromlével való többszöri átkenése. A citromlés kenegetést tetszés szerint akár egészen feketés szín eléréséig is folytathatjuk, de a folyamat közben nem célszerű kézzel érinteni a felületet, mert az érintett részeken az oxidáció lelassulhat.A rozsdamentes acélból készült kések ma már szinte egyeduralkodók, mivel ez az anyag korrózióálló, és antibakteriális tulajdonságai jobban megfelelnek a mai higiéniai elvárásoknak. Az élük azonban hamarabb eltompul a szénacél pengékénél, ezért gyakrabban kell fenéssel felújítani.
Újdonságnak mondhatók a kerámiából készült kések. Anyaguk könnyű cirkónium-oxid, amit 1500 fokra hevítenek, és nagy nyomással formáznak a kívánt alakra. Kissé rideg anyag, feszítésre könnyen elpattan, viszont az élük tízszer tovább tart bármilyen acélnál. Hangsúlyosan a minőségi kerámia késrekről van szó. Felületük sokkal simább az acél pengékénél, ezért simább vágási felületet adnak, és semlegesek az ízekre - a szénacél kés bizony érezhető. Természetes, hogy nem rozsdásodnak és könnyen is tisztíthatók. Érezhetően könnyebbek az acél késeknél. Kétféle változatuk ismeretes, amit a pengék színe jelez. A fehér pengék elegánsabbak, mint a feketék, viszont a fekete színű (HIP) pengéket külön hőkezelésnek vetik alá, így keményebbek, ellenállóbbak, és az élük is tartósabb a fehér pengéjű kerámiakéseknél. E korszerű késeket nem ajánlatos mosogatógépben tisztítani, továbbá tilos velük fagyasztott vagy kemény anyagot vágni, kaparni. Leejteni nem célszerű, és feszített vágásokhoz sem ajánlatos használni, mert a penge rideg anyaga hamar elpattanhat, kicsorbulhat, élesítésük nem egyszerű feladat.
Mivel a kések "lelke" az élük, ezeket tároláskor is óvni kell a sérüléstől. A leghatásosabb védelmet a különféle kés boxok, vagy a műanyagból, fából készült és fiókba helyezhető rendező tárolók biztosítják.