Kerámia kés

Ha ezt a szót halljuk: kerámia, leggyakrabban a törékeny porcelántárgyakra gondolunk. Pedig a kerámia az egyik legizgalmasabb anyag, amellyel dolgozhatunk...
Kerámiával burkolják az űrrepülőgépet, ez a pajzs védi meg a súrlódás okozta hatalmas hőtől. Kerámiából készülhet csont és fogpótlás. És kerámiából készülnek a legélesebb kések.A kerámiakések hazája Japán. Itt készültek az első darabok, és a világon gyártott kerámiakések java is itt készül.
Perth Nyugat-Ausztrália legnépesebb városa, egyben Ausztrália negyedik legnagyobb városa. A közelben található bányákban az aranytól a drágakövekig sok mindent bányásznak. De az egyik helyen különleges kincset rejt a föld. A felszín közelében található vékony feketére színeződött homoksáv egy ritka, átlátszó ércet tartalmaz: Cirkont. A Cirkon a kerámiakések legfontosabb alapanyaga. A talajt hatalmas gépek szállítják a finomítóba. A Cirkon megtisztítása nem egyszerű feladat. Először hatalmas rázógépek távolítják el a nagyobb szikladarabokat. Azután egy hatalmas dobban vízzel elegyítik, amely kirostálja a kőzetet. A maradék hasznos anyag híg sár formájában a nedves üzembe kerül. Óriási dugóhúzószerű gépek ugyanazt a feladatot végzik el, mint hajdan az aranymosók tányérok. A spirálokon a keverék lefut, a könnyebb homok kicsapódik, amit ezután eltávolítanak. A nehezebb cirkon a közepén marad, ezt összegyűjtik. A végeredmény egy sűrű fekete iszap, amely különféle ásványokat tartalmaz. Ezeket mágneses és elektrosztatikus gépek szétválogatják. A végeredmény az üvegporra emlékeztető, csaknem teljesen tiszta Cirkon. Az alapanyag Kínába kerül, ahol tovább finomítják, és cirkónium-oxidot állítanak elő belőle. Innen Japánba, Kyushu szigetére kerül az alapanyag. Sendai ősi kisvárosában áll a világ vezető kerámiagyártójának, a Kyocerának késgyártó üzeme.
A kés gyártása különleges folyamat. Először a cirkónium-oxidot nagynyomású sajtológéppel a kívánt formájúra préselik. A 300 tonnás nyomóerő hatására a por felveszi a penge formáját. Ezek a nyersformák azonban még nagyon gyengék, a legkisebb ütés hatására is könnyen darabokra törnek. Mint minden kerámiát, ezt is égetéssel keményítik. Az 1400 fokos kemencében 48 óra alatt a puha porból, elképzelhetetlenül kemény anyag lesz. A végeredmény egy olyan penge, amely még az acélnál is sokkal szilárdabb.
Ma már bárki számára elérhetőek a kerámiakések, csak néhány szabályt kell betartani. Mivel nagyon rideg, nem lehet használni sújtásokkal való vágáshoz, csontok és fagyasztott ételek vágásához, vagy dolgok felfeszítéséhez. Ezek a vágó él kicsorbulását, vagy a pengének a nyélről való letörését eredményezhetik. E kések hegye nem görbül meg, és nem pattogzik le, viszont letörhet, ha a földre ejtik. Csak fa vagy műanyag vágódeszkán használható.
Léteznek már fekete pengélyű kések is, ez extra hevítéssel, meleg préseléssel érhető el. Ez a művelet a cirkónium-oxidot cirkónium-karbiddá alakítja; ez az átalakulás megnöveli a penge keménységét.
A kerámiakések megjelenése komoly biztonsági problémát okozott. Ezt a kést nem találja meg a fémkereső. Ezért a gyártók a cirkónium-oxid mellé pont annyi fémet kevernek, amennyire a fémkeresők már bejeleznek.
A anyag ridegsége miatt figyelni kell az alábbiakra:
- ne üssük hozzá kemény felületekhez
- lehetőleg fa vagy műanyag vágófelületet használjunk
- élezését bízzuk szakemberre
- fagyasztott élelmiszert ne vágjunk vele
- a kések, szeletelőkések, így csontozásra ne használjuk
- mosogató gépbe ne tegyük bele
A kerámiakés előnyei:
- akár 10 szer tovább tartja meg élességét mint a hagyományos acélkések
- hypoallergének
- nem vesz át íz és illatanyagokat
- nem ad át íz és illatanyagokat
- nem lép kémiai reakcióba az élelmiszerekkel (az oxidációt nem indítja be)